fbpx
 

Si multipraktik?

Sama imam multipraktike v kuhinji zelo rada. Da sem pa sama multipraktik, mi pa ni najbolj všeč. Bi ti zase rekel/a, da si multipraktik?

Ok, Manja, o čem govoriš? Naj ti razložim in kmalu bo vse jasno.

Ideja današnjega zapisa mi je prišla na misel, ko sem v svoji knjižici MOJ DAN prebrala to sporočilo: Ne obtožuj se za nedokončane zadeve. Ko pride misel na to, poskušaj narediti korak bližje k rešitvi.

Če bi sedaj vzel/a k sebi list papirja in moral/a napisati stvari, ki si jih v življenju začel/a in do danes še ne dokončal/a, kako dolg bi bil ta seznam? Ti je ob tem neprijetno in se počutiš nemočno?

Moj seznam bi bil neskončno dolg in ob tem bi se počutila res grozno. In tudi sem se, zato sem začela iskati rešitve.

Seneka je rekel, da »Najboljše zdravilo za jezo je odlašanje«. To zdravilo najverjetneje »jemlje« veliko ljudi, ki živijo okoli nas. Tudi ti tako opažaš? Tudi sama se večkrat znajdem med njimi. Da, nisem popolna in nikoli ne bom. In na prvi točki k rešitvi odlašanja, je priznanje tega, da nismo popolni in da je to popolnoma ok. K tejle popolnosti pa super paše beseda MULTIPRAKTIK. Ti je kaj znana?

Multipraktik prav super in uporaben pride v kuhinji, ko se kaj dobrega kuha, če pa za ljudi rečemo, da so multipraktiki, pa na koncu ne bo tako dober rezultat, kot nam ga bo dal kuhinjski multipraktik. Kaj imam v mislih? Na kuhinjskem multipraktiku imamo več nastavkov, na enkrat pa lahko po navadi uporabljamo le enega. In če želimo uporabiti drugega, moramo to mašino ugasniti in zamenjati nastavek, da lahko nadaljujemo. To nam je popolnoma enostavno in logično.

Ljudje, ki so multipraktiki pa nase gledajo malo drugače. Ti imajo v sebi in na sebi vključene kar vse nastavke na enkrat. Kako lahko s tako zmešnjavo priključkov kaj dokončajo? Preprosto ne morejo. Ideje, ki jih imajo v glavi so prehitre, multipraktiki bi radi naredili vse na enkrat in ker se vmes priključki tepejo, se pokvarijo in opravilo se konča nekje na poti.

Koliko časa je potrebno, da popravimo in spet zaženemo en priključek? Ravno toliko časa, kot odlašamo. Odlašamo pa zaradi preobilice dela, prevelikih pričakovanj sebe in drugih, spremembe načrtov, naveličanosti, strahu pred spremembami in še mnogo drugih stvari.

In sedaj me vprašajte, kje je rešitev?

Meni zelo ljuba oseba je zelo uspešna na vseh področjih v življenju (iz mojega pogleda). In ker sem sama sebe imela za ponosnega multipraktika in sem nekega dne opazila, da imam vsega preveč in da enostavno ne zmorem, da sem vse bolj nesrečna sama s seboj in to jezo, ki se je nabirala stresam na svoje bližnje, sem se k tej osebi zatekla po nasvet.

Zagotovo ima kakšnega zame, ko je pa videti, da mu vse lepo teče. In res sem ga dobila. Rekel mi je, naj grem vedno od točke A do točke B in nič več. Kaj je s tem mislil? Da ko začnem eno stvar naj tako dolgo delam na njej, da jo dokončam in grem potem naprej. Čist preprosto, kajne? Da, kajti najbolj preproste stvari najbolj delujejo. Tako kot samo en priključek na enkrat na multipraktiku.


Vse dobro in lep dan ti želim,

Manja

Comments are closed.