fbpx
 

Je res tako težko poslušati sogovornika?

Beseda, ki jo vsi prav dobro poznamo, kako jo pravilno razumeti in uporabljati nas pa nihče ni prav dobro naučil. Rečemo lahko, da smo skoraj vsak dan v stiku z ljudmi in da je potrebna komunikacija. Torej je to osnovno sredstvo razumevanja med ljudmi.

V vsakdanjem življenju se velikokrat počutimo kot da govorimo en jezik, vsi ostali okoli nas pa drugi jezik. Takšni vsakodnevni izzivi se nam velikokrat pojavljajo v partnerskem odnosu, kjer moški ženski ali pa obratno, skuša nekaj povedati, nasprotna stran pa povedanega velikokrat sploh ne razume. In pogovor se pogosto zaključi z občutkom nerazumljenosti in žalosti.

Težava tukaj velikokrat nastopi, ker se ne poslušamo in posledično ne moremo razumeti, kaj sogovornik govori. V trenutku, ko govorec govori poslušamo do prve replike, ki si jo ustvarimo in potem v svoji glavi razmišljamo samo še o tej repliki, ves ostali govor sogovornika pa preslišimo.

Tako gre mimo nas lahko tudi polovica povedanega. In lahko, da je to povedano uporabno in če bi pozorno poslušali, bi slišali in razumeli popolnoma drugače.

Zame je sreča to, da lahko to veščino pozornega poslušanja vadimo vsak dan. Začnem lahko že danes.

Objem, Manja

Comments are closed.