fbpx
 

Moja čustva, tvoja čustva …

Zgodba o sočutnemu izražanju čustev, ki jo je vredno prebrati.

Hej hej!

Katero je tisto čustvo/čustva, ki ga/jih čutiš že nekaj časa, pa ne veš kako bi ga imenoval/a, predvsem pa kako bi ga izrazil/a?

Ko sem danes odprla svojo knjigico misli MOJ DAN, se je stran ustavila na tejle misli: ČUSTVA – Vsa čustva so v redu. Le izrazi jih na sočuten način.

Hmmmm. Čustva. Res bi si želela videti tvojo reakcijo ob teh besedah, ker je od tega odvisno mnogo stvari. Torej kako dojemaš čustva in kako si na ti z njimi.

Sama sem dolgo časa poznala samo veselje, žalost, jezo. To so tista osnovna čustva, ki jih prepoznamo, ker so nam domača. Obstaja pa še celoten spekter drugih čustev, ki pa se jih ne zavedamo tako dobro in jih posledično tudi težko zaznamo, kaj šele ubesedimo. To pa je ključ, da razumemo in izražamo sebe.

Ta ključ ti v nadaljevanju skozi zgodbo neke družine z veseljem predam. Zato se lepo namesti in si vzemi nekaj minut.

V tej zgodbi nastopata mož in žena, ki imata dva sinova, stara osem in devet let. Sinova sta si želela v kino, da si ogledata eno super duper animirano risanko, ki se je tisti čas predvajala tam.

Mame pogosto želimo uresničiti želje svojih otrok, zato se je odločila, da bo naredila iz tega obiska družinski izlet. To svojo idejo je predlagala svojemu možu in ta se je strinjal.

Zato so se dogovorili, da gredo to risanko en dan v tednu v popoldanskem času pogledati.

Mama je po naravi ženska, ki ima rada red in točnost, mož pa je človek brez ure na roki in popolni svobodnjak. Ja, super kombinacija, boste sedaj rekli.

Vendar se pogosto najdejo ljudje skupaj v partnerskih odnosih s popolnoma nasprotnimi lastnostmi, vse zato, da se učimo drug od drugega, rastemo ter sprejemamo različnosti.

In kot ponavadi so bili mama in otroci že urejeni in so čakali očeta, ki ga kar ni bilo od nikoder. Napetost znotraj mame je  počasi naraščala, naredila si je nekaj scenarijev, kako bodo zamudili, kako je lahko oče tako neodgovoren, če so se pa dogovorili in bo pustil otroke na cedilu.

Sama v sebi je nekajkrat predihala in se odločila, da bo zaupala, da bo vse v redu. Mož je le prišel zadnji moment in v kino se je že pošteno mudilo. Čakala pa jih je še dolga pot, saj so šli v sosednje mesto.

Mama je takrat, ko je pripel mož domov v sebi že čutila jezo in razočaranje in samo ena beseda bi bila dovolj, da bi se zgodila eksplozija čustev in zgodila bi se besedna vojna ali pa bi se zavila v molk (dva najpogostejša odziva posameznikov), vendar je “samo” dihala z zavedanjem, da so to njena čustva in da ti odzivi dane situacije ne bodo več spremenili.

Končno so sedeli v avtu in se peljali. In ker so bili še pošteno pozni, je oče krepko stopil na plin. Takrat pa se mama ni počutila več varno, polna je bila napetih čustev še od prej in v njej se je začel vrtinec za pravo eksplozijo.

Od tu naprej je imela mama dve možnosti.

In katere so dve možnosti, ki jih je imela mama?

Prva je bila eden izmed načinov, ki bi vodil v prepir (torej kričanje ali molk), druga možnost pa je ta, da se je mama prav dobro zavedala vseh svojih čustev in ta svoja čustva svojemu možu povsem mirno in jasno nagovorila tako:

»Ne počutim se varno. Skrbi me zase, zate in za najina otroka, ki sedita zadaj. Želela bi, da voziš počasneje. Vem, da zamujamo in popolnoma vseeno mi je, tudi če zamudimo. Sem jezna in razočarana, ker si zamujal, vendar to ne spremeni dejstva, da vozimo prehitro, zato te še enkrat prosim, da voziš počasneje«.

Kaj misliš, da se je zgodilo? Mama je odreagirala mirno in jasno. In točno tako se je odzval tudi njen mož.

V kino so prišli pravočasno in si z veseljem pogledali risanko. In tudi po koncu ni bilo očitanja, kajti vsa čustva so bila izražena in ne potlačena.

In to je ta ključ. Ključ kako spoznati in izraziti svoja čustva.

Verjamem, da je tale zgodba lahko zelo inspirativna k tvojemu drugačnemu ravnanju, ko se znajdeš v podobni situaciji.

Če pa meniš, da pri tem rabiš pomoč, sem ti na voljo v obliki coacha, ki v tebi prebudi čustva in ti pokaže pot, kako jih izraziš na sočuten in varen način.

In kaj to coach je in kako izgleda sodelovanje z mano, si pa prebereš tukaj.

Se vidiva na drugi strani.

Vse dobro,

Manja

Comments are closed.